Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Abruzzská polenta

Polenta Abruzzese

Abruzzská polenta
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Polenta má stáročnú tradíciu najmä v severnej polovici Talianska. Je to nie len jedlom prastarých mám a otcov. Aj dnes je neodmysliteľne spájaná s talianskou gastronómiou a najmä so zimou. Toto je jeden z tradičných receptov z regiónu Abruzzo. 

POSTUP

 

Pripravíme si všetky suroviny. 

 


Slaninu nakrájame na menšie plátky a opražíme na panvici do chrumkava, potom odstavíme stranou. V ďalšej panvici na kvapke olivového oleja začneme pražiť klobásky pokrájane na kúsky. 

 

 

Až klobásky pustia šťavu, pridáme posekanú cibuľu a krátko pražíme. Zvýšime teplotu, prilejeme víno a až sa víno vytratí, teplotu znížime. Na záver pridáme posekaný cesnak, cca 2 ČL sladkej sušenej papriky a korenie podľa chuti. Pražíme, kým sa cesnak zatiahne, potom odstavíme na bok ako slaninu. 

 


Kukuričnú múku, resp. krupicu, na polentu spracujeme podľa odporúčania na obale. Ak takúto informáciu balenie neobsahuje, všeobecne platí, že na 500 g polenty prislúchajú 2 l vody. Pomer závisí od hrúbky pomletia kukurice a či je predvarená, teda instantná. Ak sa bude kaša javiť riedka, prisypeme trochu múky/krupice. V hrnci privedieme vodu k varu a osolíme cca 2 ČL soli. Teplotu znížime na minimum a postupne za stáleho miešania prisypávame po troškách múku. Na začiatku si pri miešaní môžeme pomôcť tak, že kašu budeme rozrábať s metličkou na šľahanie, aby sme zabránili vzniku väčších hrudiek. Až máme vmiešanú všetku múku, teplo zvýšime na strednú úroveň a ďalej varíme. 

 

 

Priebežne s malými prestávkami miešame varechou. Polenta bude hotová približne za 40 až 60 minút, keď sa začne odlepovať od stien hrnca. Do uvarenej polenty vmiešame klobásky, preklopíme obsah hrnca na plytkú misku alebo dosku a hodujeme.