Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Baklažánové lasagne

Parmigiana di melanzane

Baklažánové lasagne
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Tieto lasagne nie sú lasagne v pravom zmysle slova. Nejedná sa totiž o prekladané vrstvy s cestovinou, ale nahrádza ju baklažán. Pomenovanie parmigiana (výsl. parmidžana) hovorí o prekladaných vrstvách s vypraženými plátmi baklažánu. O pravom zložení a pôvode sa vedú diskusie. Jedna z teórii sa opiera o sicílsky dialekt. Parmigiana v ňom pomenováva doštičky tvoriace clonu okeníc, ktoré nechýbajú takmer na žiadnom mediteránskom dome. A navrstvený baklažán vyzerá ako taká roleta.

POSTUP

 

Pripravíme si potrebné suroviny. 

 

 

Baklažán poumývame a nakrájame na rovnako hrubé ±0,5 cm plátky. Plátky na hrubo posolíme a necháme odstáť aspoň pol hodiny. Následne ich opláchneme vodou a utierkou osušíme.  Kúsky baklažánu vypražíme v rozpálenom oleji do zlatista. Opražené kúsky ukladáme na papierovú utierku, aby sa zbavili prebytočného oleja.

 

 

Speníme nadrobno nakrájanú cibuľku na troche oleja. Pridáme k nej celé strúčiky cesnaku. Zalejeme paradajkovým pyré a 15 min varíme na miernom ohni. Krátko pred koncom varu vyberieme cesnak, pridáme natrhanú bazalku. Môžeme dochutiť štipkou mletého čierneho korenia a soli.

 

 

Na dno zapekacej misy dáme trochu paradajkovej omáčky, aby baklažán neprihorel. Následne vrstvíme. Plátky baklažánu, na nich paradajkovú omáčku,

 

 

na ňu kúsky nakrájanej mozzarelly, tie husto zasypeme nastrúhaným parmezánom.

 

 

Takto vrstvy opakujeme až po poslednú, kde vynecháme mozzarellu, teda na baklažán dáme paradajkovú omáčku a zasypeme parmezánom. Zapekáme cca 30 min vo vyhriatej rúre na 200°C. 

 

 

TIP

Toto jedlo sa vynikajúco hodí ako hlavný chod v horúce dni, ale rovnako dobre poslúži aj ako predejedlo kedykoľvek počas roka.