Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Befanini

Befanini
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Sušienky, ktoré dobrým deťom rozdáva do ponožiek, či topánok starena menom Befana. Tie zlé dostanú napríklad uhlie. V predvečer dňa Zjavenia pána, tal. Epifania, lieta na metle a obdarúva talianske deti tak, ako Sv. Mikuláš slovenské. Tradícia s koreňmi v Toskánsku je dnes populárnou po celom Taliansku a Befana zobrazená ako usmievavá vianočná čarodejnica na metle zdobí každý kút. 

POSTUP

 

K pečeniu si prichystáme rôzne vykrajovače. 

 


Do väčšej misy preosejeme múku a rozmiešame s maslom, ktoré sme nechali postáť mimo chladničky, aby zmäklo. Následne pridáme 3 celé vajíčka, prášok do pečiva, štipku soli a cukor (kryštálový alebo práškový – podľa zásobJ). Do zmesi pridáme aj pomarančovú kôru a rum (ak chceme). Môžeme pridať mlieko alebo trošku vody na zmäkčenie cesta. 

 


Miesime, kým naberie pevnú konzistenciu, no nie tvrdú, ani nie príliš lepivú. Umiesené cesto necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Na pomúčenej ploche cesto rozvaľkáme na plát hrubý cca 3 - 4 mm. 

 

 

Vykrojíme hviezdičky, srdiečka, zvončeky, ... Cesto, ktoré ostane po vykrojení premiesime v rukách do hrudky, rozvaľkáme a opäť vykrajujeme. Opakujeme kým sa minie všetko cesto. Vykrojené cesto ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tvary, či postavičky na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrovým posypom. Pečieme v rúre na 180° C približne 15 až 20 min, alebo kým sa sušienky nafúknu a zľahka zapečú.