Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Bucatini

Bucatini patria medzi dlhé sušené cestoviny. Vyrábajú sa z vody a múky z tvrdej pšenice, teda semoliny. Patria medzi bezvaječné cestoviny.

Na prvý pohľad sú bucatini a špagety ako dvojčatá – guľaté a dlhé. Rozdielom je, že sú hrubšie a duté. V reze je vidieť tenký tunel, ktorý ide po celej dĺžke cestoviny, bez ukončenia.

Za ich rodisko býva považovaný región Lazio. Pomenovanie je odvodené od slova “buco“, teda diera. V neapolskej kuchyni sa s nimi môžeme stretnúť pod názvom Perciatielli. Obvykle ide o mierne hrubší variant, ktorému sa pôvod udáva v oblasti Neapolu.

Na Slovensku sa s nimi môžeme stretnúť aj pod názvom makaróny, avšak talianske makaróny sú iný druh cestovín.

Hrúbka a centrálny otvor im dáva schopnosť na vynikajúce splynutie s hustými a stredne hustými omáčkami; paradajkové, zeleninové, syrové...