Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Čakankové rizoto

Risotto al Radicchio

Čakankové rizoto
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

K Benátskym tradíciám patria karnevalové masky, gondoly, no aj rizoto z červenej čakanky. V minulosti sa čakankové rizoto pripravovalo v chladnom období, dnes už je celoročnou špecialitou. Je jednoduché na prípravu a poteší ružovkastou farbou.

POSTUP

 

Čakanku zbavíme hlúbika a vrchných vonkajších listov a nakrájame ju na tenké prúžky. Ak máme obavy z horkej chuti čakanky, necháme ju odstáť v studenej vode.

 

 

Pripravíme zeleninový vývar. Na troške masla a olivového oleja opražíme nadrobno nakrájanú šalotku. 

 

 

K opraženej cibuľke pridáme čakanku. Krátko spolu pražíme pri nízkej teplote. Pridáme ryžu (ryžu nepremývame, ani nijako neupravujeme pred varením) a približne 3 – 4 minúty pražíme.  

 

 

Zvýšime teplotu a zalejeme vínom pri izbovej teplote. Prudko varíme a premiešavame, kým sa víno vstrebe a odparí. Znížime teplotu a po naberačkách pridávame teplý, resp. horúci vývar. Ryžu s vývarom premiešavame a až ryža vývar „vypije“, pridáme ďalšiu naberačku. Tento postup opakujeme, kým ryža prestane pohlcovať tekutinu a je na zahryznutie mäkká. Pred koncom varenia málinko osolíme (slaný je vývar aj syr) a dochutíme štipkou čierneho pomletého korenia. Odstavíme od varenia, zľahka vmiešame malý kúsok masla a nastrúhaný syr. 

 

 

TIP

Servírovať môžeme vo väčšom čakankovom liste alebo posypané nasekanou čakankou.

K tomuto jedlu sa výborne hodia červené vína z oblasti Veneto.