Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Casatiello

Casatiello

Casatiello
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Casatiello je tradičný vidiecky neapolský veľkonočný koláč. Podľa písomných zdrojov sa v Taliansku na Veľkú noc pripravuje od 16. storočia. Jeho tradícia býva spájaná s kresťanskými aj pohanskými zvykmi. Tvar symbolizuje Kristovu tŕňovú korunu i večný kolobeh života. Ovčí syr prezentuje nevinného baránka i obetu na počesť jari. Múka nadväzuje na eucharistiu i symbol obživy. Vajce symbolizuje Kristovo znovuzrodenie z hrobu „cez škrupinu“ i semeno, z ktorého vznikol svet. Bravčová masť a údeniny sú rozlúčkou so zimou. Cesto preložené cez vajcia do kríža naznačuje kresťanskú vieru. 

POSTUP

 

Pre dosiahnutie tradičnej chuti a vône sa snažíme zaobstarať si čo najautentickejšie suroviny.  

 

 

Droždie rozpustíme vo vlažnej vode (nie studenej, nie horúcej). Do preosiatej múky postupne zapracujeme vodu s rozpusteným droždím. Následne do múky pridáme masť (trošičku masti si necháme na vytretie formy na pečenie a potretie koláča). Pridáme aj štipku soli a mleté čierne korenie (podľa chuti) a môžeme pridať aj štipku cukru.

 

 

Vymiesené cesto na pomúčenej doske spracujeme do gule. Následne ho umiestnime do misy, prikryjeme utierkou alebo fóliou. Pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť na 2-násobnú veľkosť (cca 1 hodina). Nakrájame syr pecorino a neapolskú salámu na kocky. Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a kúsok cesta oddelíme na zdobenie.

 

 

Rozvaľkáme ho do obdĺžnikového tvaru na dĺžku ako obvod formy na pečenie a hrúbku cca 1 cm. Nakrájaný syr a salámu rovnomerne rozmiestnime na ceste. Posypané cesto zrolujeme do štrúdle, tak tesnej ako nám to ide. Formu na pečenie vytrieme masťou. Rolku cesta uložíme do formy a jej konce máličko preložíme cez seba a čo najlepšie spojíme dokopy, aby nám vznikol kruh. Formu s cestom necháme prekrytú pri izbovej teplote, nech cesto opäť kysne ďalšie 2 až 3 hodiny. Následne na cesto rovnomerne umiestnime poumývané vajcia v škrupinke. Kúsok cesta, ktorý sme si dali bokom, vyvaľkáme a narežeme pásiky. Pásiky preložíme cez každé vajíčko do kríža. Celý koláč, resp. cesto, potrieme masťou, prípadne rozšľahaným vajíčkom. Vložíme piecť do predhriatej rúry na 160° C pri tradičnom pečení po dobu 80 minút alebo 60 minút na 180° C. 

 

TIP

Obvykle je predjedlom nedeľných hodov alebo pondelkového pohostenia. Ale ak sa z neho zvýši, pochutnáva sa na ňom aj na raňajky aj večeru, ako na teplom, tak na vychladnutom.

Samozrejme aj v tomto prípade platí, že domácnosť od domácnosti sa menia prísady do koláča Casatiello. K syru pecorino sa pripojí nastrúhaný parmezán alebo aj údený syr provolone, či scamorza a ku neapolskej sa pridá saláma mortadella, oškvarky, šunka prosciutto crudo, slanina pancetta. Údeniny v koláči si môžeme obmeniť, či nakombinovať. Nezaobíde sa to však bez bravčovej masti a ovčieho syra pecorino. Pecorino je zakomponované už v samotnom názve, nakoľko v neapolskom dialekte „caso“ je syr a pre danú oblasť je typický ovčí syr.