Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Cuketa plnená mäsom

Zucchine ripiene di carne

Cuketa plnená mäsom
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Plnené cukety patria medzi staré tradičné recepty s rôznymi obmenami surovín od oblasti k oblasti a postupným modernizovaním zloženia až po súčasné populárne vegetariánske verzie receptu. Za poznaním osvedčeného zostaneme pri tradičnej verzii s hovädzím mäsom.

POSTUP

 

Cukety dôkladne poumývame, nebudeme ju šúpať, odrežeme konce a pozdĺžne rozpolíme. Vložíme do osolenej vriacej vody na 2 až 3 minúty. Zlejeme a necháme chladnúť. Lyžicou vyškrabeme dužinu tak, aby sme dostali „lodičky“ k naplneniu. Paradajky v mise zalejem horúcou, nie vriacou vodou tak, aby boli úplne zakryté na 5 minút. Potom vodu zlejeme, paradajky zbavíme šupiek a nakrájame na drobné kúsky. Na panvici v olivovom oleji opražíme strúčik cesnaku, vložíme paradajky. 

 

 

Miešame až kým sa neodparí väčšina tekutiny a na záver pridáme kúsky bazalkových listov. Odstavíme, pridáme pomleté hovädzie mäso, vmiešame vajce, osolíme a okoreníme čiernym korením, príp. trochou čili. Ako posledný vmiešame nastrúhaný parmezán. Vydlabané cukety poukladáme na plech, či už namastený alebo vystlaný papierom na pečenie. Cukety sa na plechu nemajú dotýkať, lebo každá lodička potrebuje priestor na plavbu. Na dno vyhĺbených cukiet poukladáme kúsky mozzarelly, následne dáme mäsovú zmesovú zmes a posypeme parmezánom. Vložíme do vyhriatej rúry pri 180°C na 30 minút.

 

 

TIP

Ak sa Vám mäsová zmes javí nekonzistentná, pridajte za hrsť strúhanky.

Upečené plnené cukety sú plné chuti a ako prílohu sa hodí zeleninový šalát alebo zemiak v šupke.