Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Cuketové rizoto

Risotto zucchine

Cuketové rizoto
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

POSTUP

 

Najprv si pripravíme zeleninu. Cuketám odrežeme konce a ostatok nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame najemno, cesnak prekrojíme na väčšie kúsky, parmezán nastrúhame.

 

 

Na panvici alebo v hrnci dáme hriať olej a súčasne dáme zohriať vývar, aby bol pri podlievaní teplý. Do rozohriateho oleja vložíme cibuľu a po chvíli aj cesnak. Krátko pražíme tak, aby cibuľa ani cesnak nezhnedli. Zalejeme polovicou vína a pridáme ryžu. Ryžu pred varením nepremývame. Ryžu krátko opekáme za stáleho miešania, nanajvýš pár minút. Pridáme cuketu a zalejeme zvyškom vína. Ešte krátko pražíme, kým sa všetko víno vstrebe. Postupne pridávame vývar napríklad po naberačkách a stále miešame. Vo fáze pridávania vývaru rizoto dochucujeme korením a soľou. Solíme len jemne, pretože slanosť dodá aj parmezán. Správna chvíľa na odstavenie z varnej plochy prichádza asi po 20 – 30 minútach, keď je ryža na skus mäkká, ale nie rozvarená a vývar vstrebaný do ryže tak, že za varechou prechádzajúcou zmesou nezostáva tekutina. Na záver do rizota vmiešame maslo, až sa rozpustí a parmezán, vďaka čomu rizoto získa krémovú konzistenciu. 

 

 

TIP

Ak nemáte po ruke žiaden vývar, vôbec to nevadí. Nahradiť sa dá jednoducho povarením cibule vo vode. Pri cuketovom rizote pridaním aj trochou cukety.