Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Kačacie prsia na balzamikovom octe

Petto d'anatra al balsamico

Kačacie prsia na balzamikovom octe
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

POSTUP

 

Prsia očistíme od blán, prípadne prerastených mastných častí na mäse, ale opatrne, aby sme ich nerozrezali a kožu na prsiach zbavujeme zvyškov peria. Časť s kožou narežeme s pravidelnými rozostupmi tak, aby sme nerezali do mäsitej časti, neprerezali kraje a koža držala na mäsitej časti. Očistené narezané prsia osolíme a okoreníme čiernym korením z oboch strán. Rozohrejeme panvicu a prsia položíme do panvice so stranou kože nadol. Nepoužijeme olej, pretože koža pustí dostatok masti na celé praženie. Opražíme na strane kože do zlatisto hnedej, vyzerajúcej chrumkavo.

 

 

Následne prsia otočíme stranou kože nahor a do panvice vložíme očistenú cibuľu nakrájanú na väčšie kusy, postačuje ju rozrezať na štvrte. Pridáme cesnak, ktorý neolúpeme, aby sa nám nespiekol. Do výpeku ku prsiam pridáme aj tymián a rozmarín. Ak je to možné, použijeme namiesto sušených byliniek čerstvé po 3 až 4 vetvičky. Ak sú na prsiach neopečené plochy, popridŕžame ich v panvici tak, aby boli opečené zo všetkých strán cca 3 až 4 minúty. Pridáme balzamiko a až sa z väčšej časti vstrebe, prilejeme zohriatu vodu alebo vývar. Teplotu neznižujeme, celý čas nám všetko „buble“ a prsia necháme vo vode vrieť cca 10 minút. Za ten čas zmäknú, ale z vnútra ostanú ružové.

 

 

Prsia vyberieme bokom na dosku alebo zabalíme do alobalu, aby nevychladli. Zmes, ktorá nám zostala v panvici, scedíme cez sitko do rajnice alebo menšieho hrnca, či panvice a pridáme med. Na miernom ohni miešame, kým vznikne hustá omáčka. 

 

 

TIP

S prílohou si nie je treba lámať hlavu. Lístky polníčka alebo špenátu s vareným zemiakom nechajú vyniknúť chuti kačacieho mäsa.