Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Makaróny podľa Amatrice

Bucatini all'amatriciana

Makaróny podľa Amatrice
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Pôvod tohto jedla je v oblasti obce Amatrice, provincia Rieti, kde sa pripravuje slanina nazývaná guanciale. Táto slanina má uznanie tradičného potravinárskeho výrobku „prodotti agroalimentari tradizionaliitaliani“ (označenie PAT). Je to slanina z bravčových líčok, suší sa na vzduchu alebo v blízkosti krbov, neúdi sa. Obsahuje kvalitný a chutný tuk.

POSTUP

 

Slaninu nakrájame na hrubšie plátky a následne na prúžky. Syr nastrúhame na jemno. 

 

Panvicu len málinko pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme pražiť slaninu. Nalejeme biele víno pri izbovej teplote a sprudka pražíme, kým sa vytratí. 

 

 

Ku slanine pridáme lúpané paradajky aj so šťavou. Paradajky si pred pridaním nakrájame na menšie kúsky alebo varechou roztlačíme na panvici. Slaninu s paradajkami necháme chvíľu na panvici variť. Ak sa vytratí veľa tekutiny, pridáme vodu od cestovín. V hrnci dáme variť aspoň 4 l vody na cestoviny. Do osolenej vriacej vody pridáme bucatini a varíme o niečo kratšie ako je odporúčaný čas na obale. Tentokrát by mali byť ešte tuhšie ako „al dente“. Dôjdu na panvici.  Cestoviny pridáme na panvicu, okoreníme štipkou čierneho mletého korenia, môžeme pridať aj čili. Pridáme cca 1/3 nastrúhaného syra pecorino. Krátko spolu varíme na panvici, následne odstavíme a servírujeme do zohriatych tanierov. Cestoviny posypeme zvyšným syrom. 

 

TIP

Slaninu guanciale môžeme nahradiť slaninou, ktorá je mastnejšia, menej prerastená mäsom. Potrebujeme, aby pustila dostatok tuku.