Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Mušle plnené syrovým tvarohom

Conchiglioni ripieni con ricotta

Mušle plnené syrovým tvarohom
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Ricotta je prirovnávaná k nášmu tvarohu a má k nemu aj blízko, ale v skutočnosti to tvaroh nie je. Chuťovo je jemnejšia a menej výrazná a neprechádza kvasením a varom, no dvoma vareniami. Primárne je to výrobok zo srvátky, ktorá vzniká ako sekundárny produkt pri výrobe syrov, a teda vznikla pri snahe zužitkovať „odpad“. V tzv. čistej podobe bez prídavných látok vyrobená z ovčej alebo kozej srvátky je vhodná aj pre citlivejšie trávenie, má nízky obsah tuku a je bohatá najmä na vápnik.

POSTUP

 

Cestoviny povaríme v osolenej vode, približne o polovicu kratšie oproti odporúčanému času na balení, zlejeme a vychladíme studenou vodou, aby ďalej nemäkli. 

 

 

Ricottu vymiešame s vňaťou, majoránkou, korením a soľou na konzistentnú zmes, do ktorej možno podľa fantázie pridať aj iné chute (napr. bazalka, citrónová kôra, špenát, ...) Misu na pečenie vytrieme pár kvapkami olivového oleja. Conchiglionio – mušle naplníme syrovou zmesou napr. čajovou lyžičkou a kladieme do zapekacej misy. Ak ich chceme krémovejšie, plníme celé vnútro mušlí a vystačíme si menším množstvom cestovín, ak preferujeme pomerovú chuť cestovín a plnky, zvaríme väčšie množstvo a plnku dávame len na dno mušlí. Cestoviny v mise zalejeme paradajkovým pyré a štedro posypeme parmezánom. Pečieme 15 až 20 minút v rúre pri 200 °C . 

 

 

TIP

Naplnené mušle možno pripraviť aj deň vopred a nechať v chladničke, kým sa pridá paradajková omáčka a idú do rúry.