Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Neapolská pastiéra

Pastiera napoletana

Neapolská pastiéra
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Tradičný nedeľný veľkonočný koláč sa spája aj s legendou o prekrásnej morskej siréne Partenope a jej sladkým spevom vychádzajúcim z vôd Neapolského zálivu. Až padol súmrak a rybári opustili pláž, ich ženy naplnili koše a šli k brehu uctiť si sirénu. Priniesli jej dary - obilie, vajcia, syr, ovocie a šťavu z pomarančových kvetov. Tieto dary mali siréne ulahodiť natoľko, že bezpečne dopraví mužov z mora na súš. Keď sa muži ráno vrátili na ďalší lov, našli na pláži koše, v ktorých boli koláče pripravené z obetných darov. Na vzdanie úcty Partenope sa začal pripravovať koláč Pastiera napoletana. Očividne patrí k obľúbeným a príbehy o ňom sa tiahnu stáročiami, počas ktorých sa menili aj spôsoby prípravy. 

POSTUP

 

Pšenicu namočíme najmenej na 24 hodín do vody. Ak namáčame dlhšie, vodu párkrát vymeníme. Pred pečením z chladničky vyberieme vajcia a masť (možno nahradiť maslom), aby získali izbovú teplotu.

 

 

Odmočenú pšenicu zlejeme a dáme do hrnca s kôrou z citróna a z ½ pomaranča, masťou, štipkou soli. Zalejeme mliekom, privedieme k varu a pri nízkej teplote varíme cca 15 minút. Pšenica by mala byť mäkká a nasať väčšinu mlieka. Ak sa javí tvrdá, môžeme priliať mlieko a povariť dlhšie. Z uvarenej pšenice vyberieme kôru a necháme ju vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme cesto.
 


K preosiatej múke pridáme cukor, vajcia, masť, 

 

 

štipku soli a cca 5 PL vody alebo mlieka. Prísady spolu zapracovávame, až kým dostaneme tuhé cesto. Ak sa cesto drobí, pridáme tekutinu, prípadne trošku masti. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme cca 30 minút odstáť v chladničke.

 


Vo väčšej mise vyšľaháme syr ricotta s cukrom tak, aby sa cukor úplne rozpustil. (Ak používame vanilkový cukor namiesto vanilkového struku, tak ho pridáme spolu s ostatným cukrom.) Do vyšľahanej ricotty postupne všľaháme 4 vajcia.

 


Syrovú zmes spojíme s vychladnutou pšenicou. Následne vmiešame kondenzované ovocie, vanilku a pomarančovú esenciu (esenciu možno nahradiť šťavou z ½ pomaranča). Všetko spolu dôkladne premiešame.

 


Odstáte cesto rozvaľkáme a uložíme na plech až po okraj. Pretŕčajúce hrany otrháme alebo orežeme. Na cesto do plechu vlejeme zmes s pšenicou.

 

 

Zvyšky cesta pospájame, rozvaľkáme a narežeme na tenké pásiky, ktorými vytvoríme mriežku cez plnku. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C uložené na najnižšej mriežke 80 minút prípadne dlhšie, kým sa celý povrch koláča rovnomerne zapečie. Ak sa javí, že sa zapeká prirýchlo, prekryjeme koláč alobalom a 20 minút pred koncom pečenia odkryjeme, aby sa dopiekol. Po upečení vyberieme z rúry a pred podávaním necháme úplne vychladnúť. Ideálne je počkať do druhého dňa, ak to vydržíte.

 

 

TIP

Pri podávaní môžeme posypať práškovým cukrom.