Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Pečeňové knedličky

Canederli di fegato

Pečeňové knedličky
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

hovädzí vývar a v ňom pečeňové knedličky, to je klasika Južného Tirolska na úplnom severe Talianska. Ako to už býva, recept vznikal z toho, čo v dome roľníkov bolo. V zime je to slanina, kapusta a v lete sa pripojí žihľava, špenát. Recept sa nebráni žiadnym nápadom a kuchynským zásobám. Kedysi jedlo chudobných, dnes podávané aj vo vychytených reštauráciách. 

POSTUP

 

Pečeň umyjeme, očistíme. Cibuľu nasekáme na drobno. Voľba medzi žltou, červenou cibuľou alebo šalotkou je na vás. 

 

 

Pečeň spolu s tirolskou slaninou alebo krkovičkou pomelieme. Ak nemáme možnosť pomlieť, nakrájame na čo najmenšie kúsky. V panvici rozpustíme trochu masti alebo masla a opražíme cibuľku tak, aby nezhnedla. 

 

 

Pridáme pečeň so slaninou a krátko restujeme na vyššej teplote, kým sa pečienka sfarbí. Odstavíme a necháme prechladnúť. Pečivo nakrájame na drobné kocky. Najlepšie sa nám bude hodiť dvojdňový biely rožok alebo žemľa s tenkou kôrkou. K nakrájanému pečivu pridáme trochu mlieka (ak bude treba, ešte prilejeme, na začiatok cca 4 PL), rozšľahané vajíčko so štipkou soli, nasekanú petržlenovú vňať a opražené mäso. 

 

 

Suroviny miesime, kým sa prepoja. Počas miesenia prisypeme cca 1 PL múky. Zmes sa má prepojiť, nemá byť ani príliš lepkavá ani príliš suchá, má sa pekne zliepať do seba. K požadovanej konzistencii si pomôžeme mliekom alebo múkou. Vytvarujeme guľky tak veľké, ako sa nám hodí. Varíme v osolenej vriacej vode. Menším guľkám stačí 5 minút, väčším treba dopriať 10 až 15 minút. Variť môžeme aj priamo vo vývare, pretože guľky uvoľnia svoju chuť pri varení, no zakalia vývar.