Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Pečený králik

Coniglio arrosto

Pečený králik
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Tradičná talianska pochúťka najviac udomácnená na severe krajiny. Králičie mäso je tzv. chudé, ale bohaté na proteíny. Je jemné na jazyku a súčasne výrazné na chuť. Pripravíme si tú jednoduchšiu z jeho početných variant. 

POSTUP

 

Králika poumývame, očistíme a nasekáme na približne rovnako veľké kusy, ak sme nekúpili porciovaného. 

 

 

V panvici zahrejeme väčšie množstvo olivového oleja. Môžeme pridať kúsok masla. Dobré je zvoliť panvicu s veľkosťou, kde sa zmestia na dno vedľa seba všetky kúsky králika. Alebo použijeme pekáč vhodný na varnú plochu aj do rúry. Kúsky mäsa vložíme do panvice a opekáme zo všetkých strán pri vyššej teplote. Zalejeme vínom izbovej teploty (aby sme neochladili mäso a neprestalo sa pražiť) a prudko pražíme, kým sa väčšina vína vytratí a vstrebe. Následne pridáme strúčiky cesnaku s bylinkami. Ak nemáme čerstvé bylinky, nahradíme ich sušenými. 

 

 

Potom premiestnime mäso aj s výpekom do zapekacej misy alebo na plech tak, aby boli jednotlivé kúsky vedľa seba, nie na sebe. Osolíme a zalejeme naberačkou vývaru alebo prevarenej vody a zakryjeme. Pečieme v rúre teplote pri 160° C cca 90 minút aj dlhšie. Každú ¼ hodinu kúsky otáčame, polievame výpekom a podľa potreby podlievame vývarom/vodou. Králik by mal mať ku koncu pečenia na dotyk mäkučké mäsko. Pred koncom zvýšime teplotu na 200° C, odkryjeme a zapečieme. Ako príloha sa výborne hodia pečené zemiaky alebo zemiaková kaša. 

 

 

TIP

Ak chceme mäsko viac zapečené, dáme menej olivového oleja a necháme dlhšie opražiť pred pečením.