Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Plnené kalamáre

Calamari ripieni

Plnené kalamáre
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Kalamáre patria k morským živočíchom, ktorých domovom je aj Stredozemné more. V talianskej kuchyni sú obľúbené na mnoho spôsobov. Medzi ľahké a chutné jedlá patrí aj ich verzia plnených. Jednoduchá, svieža a ľahká pochúťka. 

POSTUP

 

Kalamáre dôkladne poumývame zvnútra aj vonku a osušíme. Jeden kalamár, olivy a kapary nakrájame na malé kúsky.

 


Kúsky opražíme na olivovom oleji s celým strúčikom cesnaku a čili. Až sú kúsky kalamáru zlatisté, vyberieme čili a cesnak. Opraženú zmes dáme do misky. Do misky namrvíme pečivo, nastrúhame parmezán, nasekáme vňať (2/3 zväzku) a rozbijeme celé vajíčko. Rozmiešame, okoreníme, osolíme. Zmesou naplníme kalamáre do polovice (v dôsledku tepla sa scvrknú) a uzavrieme prepichnutím špilkou.

 

 

Na panvici zohrejeme olivový olej a naplnené kalamáre opekáme pár minút z oboch strán. Na chvíľu zvýšime teplotu a počas tej doby podlejeme vínom (izbovej teploty). Teplotu znížime na miernu, podlejeme troškou vody (len nech zakryje dno, nie viac) a nalejeme paradajkové pyré. Necháme variť 20 minút, no v polovici času kalamáre otočíme. Ak je treba, môžeme podliať ešte trochou vody. Počas varenia pridáme štipku soli a korenia. Z uvarených kalamárov povyberáme špilky, poukladáme na tanier, prelejeme paradajkovou omáčkou a posypeme zvyškom nasekanej vňate.