Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Rizoto s kuracou pečienkou

Risotto ai fegatini di pollo

Rizoto s kuracou pečienkou
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Rizoto s kuracími pečeňami patrí k bežne doma pripravovaným. Považuje sa za chudobné, no nie kvôli chuti, tá je naopak bohatá. Vnútornosti patria k lacnejším mäsovým výrobkom. Benátska kuchyňa sa ani pri tomto jedle nezaprie vynaliezavosťou, ako z obyčajných surovín vyčarovať gurmánsky chod. 

POSTUP

 

Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky (zeler a mrkvu môžeme aj nastrúhať). Z kuracie pečienky dobre poumývame, odstránime z nich mastné časti a nakrájame na tenšie plátky. 

 

Z trochy zeleniny si pripravíme vývar. Cibuľu speníme na troche olivového oleja a pár minút pomaly pražíme. Pridáme k nej mrkvu, zeler a cesnak skôr než by zhnedla a pár minút pražíme. 

 

 

Pridáme kuracie pečienky a pražíme, kým naberú farbu. Prilejeme víno a krátko restujeme, kým sa víno vytratí (voliteľný bod). Pridáme koreniny (bobkový list, klinčeky, škorica, nastrúhaný muškátový oriešok, čierne mleté korenie) podľa chuti. Zalejeme teplou vodou, aby bola zmes tesne pod hladinou, ale neplávala v nej. Dusíme prikryté na miernej teplote, kým mäso zmäkne (±10-15 min). Ak je treba, podlejeme aj počas dusenia. Pred koncom dusenia dochutíme soľou, odkryjeme a necháme odpariť väčšinu tekutiny. 

 

 

Vo väčšej panvici alebo v hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme ryžu (ryžu na talianske rizoto pred varením nepremývame). Ryžu pražíme za stále miešania do sklovita. Pridáme 2 naberačky vývaru (vývar si môžeme pripraviť aj tak, že odoberieme z kuracích pečienok a uvaríme ich v osolenej vode so zeleninou). Ryžu s vývarom zľahka premiešavame a každú ďalšiu naberačku pridáme, až sa predošlá v strebe. 

 

 

Až ryža pekne narastie, pridáme udusenú pečeň so zeleninou a vmiešame. Pridáme ďalší vývar, ak je treba, resp. pridávame, kým ryža už nevládze nasať viac tekutiny. Podľa potreby dosolíme (slanú chuť ešte dodá syr). Rizoto odstavíme zo zdroja tepla, zľahka vmiešame kúsoček masla a nastrúhaný syr. Necháme ho minútu, či dve odpočívať a servírujeme. 

 

 

TIP

Ak chceme rizoto podávať preliate pečienkou povrchu, tak ju nevmiešame pri varení ryže do nej, ale udusenú pečienku s minimom šťavy zahustíme cca 1 ČL masla a 1 PL múky a 2 - 3 min povaríme.