Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Rizoto so sušenými hríbmi

Risotto ai funghi porcini secchi

Rizoto so sušenými hríbmi
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Hubové rizoto patrí ku základným typom rizot talianskej kuchyne. Vo výbere húb sa hranice nekladú - od lesných húb cez skleníkové šampiňóny až po labužnícke hlivy. Ale tá nezameniteľná vôňa hríbov vždy ulahodí nie len nosu. Aj keď nie je sezóna zberu, prečo čakať do jesene a neurobiť si radosť už na jar?

POSTUP

 

Sušené huby namočíme do teplej vody na hodinu. Následne ich vyžmýkame a vodu z húb si necháme do vývaru.

 

 

Vývar si ale môžeme pripraviť čerstvý tak, že k vode z húb pridáme čistú vodu do objemu 1,5 l a niekoľko kúskov zeleniny. Osolíme, necháme prevrieť a udržiavame ho teplý, kým ho zužitkujeme. V menšom hrnci alebo panvici s pokrievkou rozohrejem cca ½ PL olivového oleja. Pridáme huby a chvíľu pražíme. Pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu pražíme.

 

 

Huby zalejeme troškou vývaru a dusíme pri miernej teplote do mäkka. Kúsok masla s trochou olivového oleja rozpustíme v panvici a zahrejeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a spražíme až začne byť priehľadná.

 


Do panvice nasypeme ryžu a pár minút pražíme. Zvýšime teplotu, nalejeme pohár bieleho vína s izbovou teplotou, prudko pražíme, kým sa víno vytratí a následne teplotu znížime (voliteľný bod). Pridáme prvé dve naberačky vývaru a štipku čierneho mletého korenia. Na miernom teple za priebežného miešania varíme ryžu s vývarom. Vývar postupne po trochách prilejeme vždy, keď ho ryža nasiakne.

 

 

Keď už sa ryža javí, že je „plne napitá“, vmiešame do nej huby a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu ešte chvíľu varíme, môžeme dochutiť korením, príp. soľou. Odstavíme zo zdroja tepla a vmiešame cca 1 PL masla. Následne vmiešame nastrúhaný syr.

 

 

TIP

Ak sušené hríby nie sú Vašim favoritom, vymeňte ich za lesnú zmes.