Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Šalát stuhnutý v skle (mise)

Insalata di rifonzo in vetro

Šalát stuhnutý v skle (mise)
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Štedrá večera je chvíľa, kedy sa stôl zapĺňa sviatočnými jedlami. Ich recepty pochádzajú od starej či prastarej mamy a možno už ani nevieme od koho. Ale vieme odkiaľ, resp. kde je pôvod našich predkov. Každý kút sveta oslavujúci Vianoce, každý región, azda aj dedina má svoje charakteristické jedlo. Neapol nie je iný a na Vianočnom stole nesmie chýbať “vystužený šalát“. Toto je jedna z jeho verzií. 

POSTUP

 

Šalát sa pripravuje deň vopred, aby sa chute spojili. 

 

 

Karfiol rozoberieme na menšie kusy ružičiek. Povaríme ho v poriadne osolenej vode cca 8 min, aby zmäkol, ale zostal pevný. Karfiol povyberáme naberačkou s dierami, vodu z hrnca nevylievame. Ochladíme ho studenou vodou a necháme dobre stiecť. Fenikel očistíme a bielu časť nakrájame na malé kúsky. Zeler, mrkvu, papriky, cesnak, šalotku očistíme a nakrájame na menšie i väčšie kúsky. 

 

 

Do vody v ktorej sa varil karfiol pridáme 3 dl jablčného alebo vínneho octu (podľa chuti možno pridať aj viac). Zeleninu varíme 10 min, následne zlejeme, ochladíme studenou vodou a necháme stiecť. Vychladnutú zeleninu s karfiolom a 2 PL nasekanej vňate dáme do zaváraninových fliaš alebo do sklenenej misy. Všetko zalejeme zálievkou, t.j. 5 PL octu zmiešaných s 1 dl oleja a trochou soli. Necháme odstáť v chladničke, najlepšie 24 hodín, najmenej aspoň 4 hodiny. Odstáty šalát servírujeme posypaný kaparami, ančovičkami a vykôstkovanými olivami. 

 

 

TIP

Štedrovečerný šalát sa servíruje ako príloha k hlavnému chodu, ktorým je ryba alebo ako predjedlo, aby posilnil žalúdok pre ďalšie hodovanie.