Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Sicílske vyprážané pomaranče

Arancini Siciliani

Sicílske vyprážané pomaranče
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Vyprážané ryžové guľky plnené syrom a mäsovým ragú alebo šunkou. Svojím tvarom, farbou a veľkosťou pripomínajú sicílsku odrodu pomarančov.

Ich konzumácia sa dnes spája s 13. decembrom počas sviatku Santa Lucia - Svätá Lucia, ktorá sa v Sicílii teší najväčšej obľúbenosti medzi svätými. V tento deň si pripomínajú preklenutie obdobia hladomoru, kedy bol nedostatok tradičných potravín ako cestoviny a chlieb. Až na sviatok Sv. Lucie k brehom priprávala loď s obilím.

Tak sa každoročne vzdávajú jedál obsahujúcich pšenicu.

Legiend je hneď niekoľko a to je jedna z nich.

POSTUP

 

 

 

 

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na troche olivového oleja. Pridáme pomleté hovädzie mäso a pražíme za stáleho miešania, kým celé naberie hnedú farbu. Pridáme koreniny a paradajkový pretlak, zamiešame.

 

 

Zalejeme prevarenou vodou, prikryjeme pokrievkou a pri nízkej teplote pomaly dusíme cca hodinu. Pred koncom dusenia, keď je mäso mäkké, pridáme hrášok, odkryjeme pokrievku a necháme odpariť prebytočnú vodu. Ragú by nemalo obsahovať tekutinu, aby sa nám s ním dobre pracovalo. Necháme vychladnúť v miske. 

 

 

Na troške masla krátko opražíme ryžu. Zalejeme vodou v dvojnásobnom objeme ryže, osolíme a varíme. Skôr ako sa voda úplne vstrebe, pridáme šafran.

 

 

Uvarenú ryžu odstavíme zo zdroja tepla a vmiešame do nej zvyšok masla a nastrúhaný parmezán. Premiestnime do plytkej nádoby a necháme vychladnúť. Nachystáme si uvarenú ryžu, mäsové ragú, mozzarellu nakrájanú na malé kocky, misku s vodou na ruky a tanier na ukladanie guliek. Navlhčíme si ruky a do jednej naberieme za hrsť ryže.

 


Pomocou lyžice alebo prstov vytvarujem placku s jamkou. 

 

 

Do jamky dáme plnku, teda ragú a mozzarellu. Opäť naberieme ryžu a prekryjeme ňou plnku, aby nikde nevychádzala von. 

 

 

 

Ryžu s plnkou oboma rukami stláčame a formujeme krúžením, gúľaním do tvaru pomaranča. Pokračujeme, kým sa ryža a plnka neminú. Nachystané guľky obalíme najprv v zmesi vymiešanej z múky s vodou, ktorá má byť riedka kašička a potom v strúhanke. Vyprážame tak, aby boli guľky ponorené v oleji.  

 

 

TIP

Arancini bývajú servírované ako predjedlo, ale sú obľúbeným a sýtim snackom, len tak do ruky.