Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Slaný koláč s kučeravým alebo čiernym kelom

Torta salata al cavolo verza o nero

Slaný koláč s kučeravým alebo čiernym kelom
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

POSTUP

 

Chladené suroviny vyberieme vopred, aby neboli také studené a ľahšie sa s nimi pracovalo. 

 

 

Kel zbavíme hlúbika, rozdelíme na listy, očistíme a tvrdé časti listov vyrežeme. Listy oblanšírujeme. Vložíme ich do vriacej osolenej vody na 5 minút a potom ochladíme v studenej/ľadovej vode. Následne listy osušíme (napr. zabalíme do utierky a vyžmýkame) a nasekáme nadrobno. Môžeme použiť aj krájač, ale pozor, aby sme z nich nemali pyré. Vlašské orechy nasekáme na malé kúsky. 

 


V mise zmiešame kel, ricottu, vlašské orechy, celé vajcia a nalámanú/nakrájanú gorgonzolu. Do zmesi pridáme štipku čierneho mletého korenia, môžeme pridať aj tymián alebo iné stredomorské korenie/bylinky a ak je treba, pridáme štipku soli. Formu na pečenie vymastíme alebo použijeme papier na pečenie a uložíme na ňu lístkové cesto. Na dne cesta urobíme niekoľko vpichov vidličkou.

 

 

Cesto naplníme zmesou, ktorú uhladíme na rovnakú výšku od stredu cesta ku jeho okrajom. Plnku pokropíme olivovým olejom a pečieme v predhriatej rúre na 180° C po dobu 45 minút. Pred podávaním necháme koláč na ¼ hodinku vychladnúť. 

 

TIP

Tento koláč sa hodí ako predjedlo alebo večerné pohostenie.

Milovníci mäsa si môžu do plnky pridať opraženú na drobno nakrájanú slaninu s pretlačeným cesnakom.