Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Špagety Carbonara

Špagety Carbonara
3porcie
25minút
nízkanáročnosť
hodnotenie

Jedlo typické pre Rímsku kuchyňu, pravdepodobne vynález regiónu Lazio. Ako to už býva, najmä pri tých najpopulárnejších jedlách, názory na vznik a pôvod Spaghetti Carbonara sa rôznia. Jeden z príbehov hovorí o snahe kuchára pohostiť amerických vojakov počas II. svetovej vojny, a to tým, že navarí jedlo z typických surovín pre Američanov – slanina a vajcia. Ďalší príbeh sa odvoláva na baníkov ťažiacich uhlie “carbone“, ktorí sa týmto sýtim jedlom posilnili pred prácou.

POSTUP

 

Navážime a pripravíme si suroviny. 

 

 

Slaninu nakrájame približne na kocky. Umiestnime do hlbokej panvice a pomaly opražíme do chrumkava. Guanciale postupne uvoľní potrebné množstvo tuku. Zatiaľ si v miske rozmiešame vajcia s nastrúhaným syrom pecorino (kúsok nastrúhaného syra si necháme na posypanie). Do zmesi pridáme čerstvo namleté čierne korenie. Množstvo korenia záleží n preferenciách, ale malo by ho byť toľko, aby bola zmes vajec a syru “bodkovaná“. Popri miešaní postavíme vodu na cestoviny. Až voda začne vrieť, poriadne ju osolíme a dáme variť špagety. Varíme ich až sú stredne mäkké – “al dente“.

 

 

Uvarené cestoviny vložíme do panvice k slanine. Chvíľočku spolu opekáme, až vidíme, že špagety nasali výpek. Panvicu zložíme zo zdroja tepla a ku špagetám pridáme vaječnú zmes. Ak by sme panvicu nechali ďalej ohrievať, z vajec by sme mali praženicu. Zľahka, ale dôkladne premiešame. Ak sa jedlo javí “prisuché“, teda málo krémové, pridáme malú naberačku vody, v ktorej sa varili cestoviny. Špagety Carbonara posypeme pecorinom a ihneď podávame. 

 

TIP

Ak nie je po ruke slaninu guanciale možno ju nahradiť slaninou s vyšším podielom tuku. Ale tak isto aj slaninou pancetta, tá však nevytvorí toľko výpeku masti, preto pridáme trošku olivového oleja, aby jedlo nebolo “suché“ a cestoviny sa pekne obalili vajíčkom.