Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Teľacie s tuniakovou omáčkou

Vitello tonnato

Teľacie s tuniakovou omáčkou
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Varené teľacie s tuniakovou omáčkou patrí medzi slávnostné jedlá. S obľubou ho v regióne Piemontu servírujú na Silvestra, či Vianoce. Vďaka tomu, že sa podáva i za studena, získalo toto jedlo svoje miesto aj pri letných oslavách. V lete si tak ľahko pripomenieme chuť koncoročných sviatkov.

POSTUP

 

Mäso, mrkvu, zeler, cibuľu a strúčiky cesnaku očistíme, nekrájame, ponecháme v celku. Rozmanitosť korením môžeme prispôsobiť preferenciám a dostupnosti.

 

 

Do vyššieho hrnca vložíme mäso a zeleninu spolu s bobkovým listom, rozmarínom, klinčekmi a osolíme. Zalejeme vínom a na nízkej teplote krátko povaríme, so zreteľom, aby sa mäso neprichytilo o dno. Prilejeme prevarenú vodu tak, aby bolo mäso celé v tekutine. Varíme pri nízkej teplote približne 1,5 hodiny, ak spracúvame väčší kus teľaciny, tak aj dlhšie. Uvarené mäso necháme vychladnúť v tekutine. Vajcia uvaríme na tvrdo, tuniaka a ančovičky necháme odtiecť od oleja a kapary od nálevu. 

 

 

Všetko spolu rozmixujeme na jemnú kašovitú zmes. Na zriedenie omáčky prilejeme vývar od mäsa. Omáčka má, ale zostať hustá. Na záver môžeme dochutiť balzamikovým octom alebo citrónovou šťavou. Ak sa javí omáčka prislaná, pridáme ďalšie vajíčko uvarené na tvrdo. Vychladnuté teľacie mäso krájame na tenké plátky a ukladáme na podnos vedľa seba.Na každý plátok dáme tenkú vrstvu omáčky a zvyšok omáčky dáme samostatne pre možnosť pridania si. Dozdobíme kaparami.