Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Tiramisu

Tiramisu
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Dezert známy po celom svete. Dokonca jeho názov patrí k najznámejším talianskym slovám a údajne ide o skrytý dvojzmysel „tira me su“ s významom životobudič. Otázky kto a kedy ho vymyslel ostávajú nezodpovedané. O jeho vlastníctvo sa prie, priam bojuje, niekoľko oblastí Talianska. Každý má svoj príbeh a argumenty, no zatiaľ nik nebol dostatočne presvedčivý. Tento recept patrí k základným, i keď variácii existujú desiatky. 

POSTUP

 

Na začiatku si pripravíme kávu, aby nám stihla prechladnúť. Akú kávu si zvolíte (instantnú, presso) je na Vás, podstatné je, aby bola silná a nemala usadeninu (tzv. spodok). 

 


Cukor kryštál a vanilkový (môžeme nahradiť vanilkovým strukom) vymiešame s žĺtkami tak, aby sa cukor rozpustil. K cukru a žĺtkom postupne vmiešame mascarpone. Z bielok vyšľaháme hustý sneh.

 

 

Správnu hustotu môžeme otestovať tak, že misku so snehom otočíme nad hlavou hore dnom. Ak zostane v mise, je dobrý.:) Sneh po trochách zľahka vmiešame do zmesi s mascarpone, až získame hladký nadýchaný krém. Originálny recept hovorí, že na 100 g mascarpone prislúcha 1 vajce. 

 

 

Do vychladenej kávy pridáme mandľový likér (voliteľný krok). Piškóty rýchlejším pohybom ponamáčame do kávy tak, aby piškóta stihla nasiaknuť tekutinu, ale nerozmočila sa. Savoiardi sú dlhé cukrárenské piškóty podľa talianskej receptúry. Ukladáme ich na celé dno väčšej misy tesne vedľa seba, ale nemajú sa prekrývať. Piškóty zalejeme polovicou krému. Toto vrstvenie zopakujeme ešte raz. Vrchnú vrstvu krému zasypeme kakaom tak, aby nikde nebolo vidieť krém. Tiramisu dáme do chladničky minimálne na 6 hodín, najlepšie do druhého dňa. Nakoľko obsahuje surové vajcia, treba dbať na udržiavanie v chlade a skoré skonzumovanie. 

 

 

TIP

Aj keď nám kuchynské roboty uľahčujú prácu a šetria čas, odporúčam tento dezert pripravovať ručne. Uvidíte, že sa Vám za túto námahu krém odvďačí tým, že bude jemný a nadýchaný.