Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Torta so žihľavou

Torta alle ortiche

Torta so žihľavou
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Žihľava je podľa dochovaných písomných prameňov súčasťou talianskej kuchyne minimálne od antickej doby. Predstavuje zdroj zdraviu prospešných látok a má liečivé účinky. Preto predstavovala prirodzenú súčasť vidieckej stravy. Samozrejme aj jej cenová dostupnosť - zdarma. Používala sa ako prísada do varenie podobne ako iné bylinky, no ešte vo väčších objemoch. Dnes sa teší (my s ňou) návratu na stôl.

POSTUP

 

Nazbieranú žihľavu čím skôr spracujeme, inak začne vädnúť.

 

 

Žihľavu obvaríme vo vriacej vode ± 3 min, zlejeme a dáme do ľadového kúpeľa. Tým ju zbavíme “pichľavosti“. Vychladenú žihľavu vyžmýkame a rozmixujeme na kašu. 

 

 

Hnedý cukor s maslom vymiešame elektrickým miešadlom. Postupne pridáme po jednom vajcia a zároveň po trochách pridáme aj žihľavu. Pridáme aj vnútro vyškrabané z vanilkového struku a štipku soli. 

 

 

Zmes následne spojíme príslušným el. miešadlom s múkou. Až je všetko dobre premiešané, na záver do cesta pridáme citrónovú kôru (použijeme nepostrekované citróny), 1 PL citrónovej šťavy a prášok do pečiva. Cesto rozdelíme na polovicu do 2 vymastených foriem s priemerom ± 15 cm a ich spodok vyložíme papierom na pečenie. Vrch cesta zarovnáme. Pečieme 30 min v predhriatej rúre na 200° C. Či je cesto upečené skontrolujeme zapichnutím špachtle do prostred, ktorá má byť po vytiahnutí suchá. Upečené cesto opatrne vyberieme z foriem a necháme na mriežke vychladnúť. 

 

 

Ricottu rozmieša s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, práškovým cukrom na hladký krém. Vychladnuté pláty cesta zrežeme do roviny. Jeden diel vychladnutého cesta potrieme krémom na hrúbku 0,5 cm a diely cesta spojíme. Zvyšným krémom v tenkej vrstve potrieme cesto na vrchu a po strán. Tortičku necháme schladiť, aby syrový krém stuhol. Môžeme ozdobiť napríklad drobným ovocím, ktoré pred tým pokvapkáme šťavou z citróna a zľahka ho pováľame v práškovom cukre. 

 

 

TIP

Chuť žihľavy je jemná, preto žihľava v tortičke bude skôr efektná a dá nám hravú zelenú farbu.