Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Zemiaková torta

Gatto alebo Gateau di patate

Zemiaková torta
porcie
minút
náročnosť
hodnotenie

Torta znie sladko, no tu ide o slanú verziu zemiakového „koláča“. Pomenovanie vychádza z francúzštiny, z obdobia neapolsko – sicílskeho kráľovstva v 18. storočí. Taliansky kuchári sa chceli zapáčiť novej kráľovnej Márii Karolíne a ukázať, že ich kuchársky kumšt je lepší ako vychýrený francúzsky. 

POSTUP

 

Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme. 

 

 

Parmezán nastrúhame, šunku a ostatné syry nakrájame na malé kocky. Zemiaky pretláčačom prepučíme do väčšej misy. Pridáme kúsok masla, nastrúhaný muškátový oriešok a premiešame. 

 

 

Ako ďalšie pridáme celé vajcia, soľ, biele mleté korenie, parmezán a rozmiešame. Šunku a syry zamiešame do zmesi. Ak je mozzarella veľmi nasiaknutá tekutinou, vyžmýkame ju. Na záver prilievame po troškách mlieko (najviac pol šálky) a vmiešavame do zmesi, kým naberie vláčnosť.

 

 

Zapekaciu misu vytrieme maslom a vystelieme tenkou vrstvou strúhanky tak, že malé množstvo strúhanky nasypeme do misy a pohadzujeme ju pohybovaním misy na celú plochu. Zemiakovú zmes presunieme do zapekacej misy. Vyhladíme vrch, posypeme ho tenkou vrstvou strúhanky a niekoľkými hoblinami masla. Pečieme v rúre cca 45 minút pri 180° C, resp. kým zemiaková torta trochu narastie a vrchná časť bude dozlatista zapečená. 

 

 

TIP

Gatto je obľúbeným chodom v neapolských domácnostiach v najrôznejších variantoch, kde sa namiesto šunky pridáva neapolská salám, provolone nahrádza scarmozu alebo namiesto masla sa používa olivový olej.

Servíruje sa ako hlavný chod alebo ako príloha.